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Interpretation Request #156 
Topic: shell Relevant Clauses: 3.14.13

(1) If the shell accepts as an extension the conditions with a leading SIG prefix, will it 
be permitted to print this prefix when trap has no operands? An example is GNU’s bash: 
(input)> trap xxx ALRM (input)> trap trap -- ‘xxx’ SIGALRM and bash allows that last 
form to be used as input, too.

(2) Does the wording ``..., so that it is suitable for re-input to the shell as commands 
that achieve the same trapping results.’’ (lines 1754-1756) mean that traps set to their 
default value must be listed? As an example, consider a function which sets its own 
traps: f () { oldtraps=3D”$(trap)” trap ‘xxx’ USR1 .... eval “$oldtraps” } trap - USR1 f 
Will SIGUSR1 be handled now with the command xxx--as is the case with historic sh and 
bash--or must it be reset to its default behaviour?

Interpretation Response 
Question 1: The standard clearly states that the condition should not have the leading 
SIG. While extensions might allow implementations to accept a leading SIG, the output 
would be less portable if this was produced. The condition never has SIG ... strings that 
have SIG can be interpreted as condition by removing SIG. Therefore bash is non-con-
forming with respect to output (though input is fine).

Question 2: The standard is unclear on this issue. Section 3.14.3 Line 1752 talks about 
“commands” rather than “actions”. If commands are the subset of actions that consist 
of a non-null string that is not “-”, then it is impossible to meet the conditions given on 
lines 1754-6. Nearly all (or all known) implementations fail to meet the conditions on 
line 1754-6. No conformance distinction can be made between alternative implementa-
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tions based on this. This is being referred to the sponsor.

Rationale for Interpretation 
None.


