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Interpretation Request #1 
Subject: Request for interpretation of IEEE Std 802.1Q-2005 : Definition of MST Region 
IEEE Std 802.1Q-2005 defines an MST Region as follows:

3.87 MST Region: A set of LANs and MST Bridges physically connected via Ports on 
those MST Bridges, where each LAN’s CIST Designated Bridge is an MST Bridge, and 
each Port is either the Designated Port on one of the LANs or else a non-Designated Port 
of an MST Bridge that is connected to one of the LANs,whose MCID matches exactly the 
MCID of the Designated Bridge of that LAN. NOTE—It follows from this definition that the 
MCID is the same for all LANs and Ports in the Region, and that the set of MST Bridges 
in the region are interconnected by the LANs. The above definition was augmented in 
P802.1s/D13 (to include “and each Port is either ...matches exactly the MCID .. of that 
LAN”.). There doesn’t appear to be any specific comment in the disposition of comments 
in P802.1s/D12 for adding to the definition. However, IEEE Std 802.1Q-2005 also speci-
fies an MST Region in 13.9 as follows:

13.8 MST Regions: An MST Region comprises one or more MST Bridges with the same 
MST Configuration Identifiers, using the same MSTIs, interconnected by and including 
LANs for which one of those Bridges is the Designated Bridge for the CIST and which 
have no Bridges attached that cannot receive and transmit RST BPDUs.

These definitions are not the same or equivalent, because the definition in 13.8 includes 
within an MST Region a LAN whose Designated Bridge is within an MST Region but that 
may have RST Bridges connected (which don’t use an MCID), or indeed may have the 
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Root Port of a bridge in another region attached. Note that the definition of fromSa-
meRegion() does not help here, since that refers to the bridge that transmiited the re-
ceived BPDU, not the LAN it was received on, and on any given LAN a Bridge Port can 
receive BPDUs from bridges in the same region and not in the same region. Figure 13-2 
LAN ‘N” is an example of such a LAN and is shown within REGION 2 in the figure and is 
decribed as such in 13.3.1 (f). Should one assume that the definition 3.87 is wrong, and 
that the definition in 13.8 should be used? It should be noted in passing that ‘MCID’ is 
only ever used in Clause 3 Definitions.

Interpretation Response #1 
The 802.1 Working Group met in November, 2008 and agreed to the following as a re-
sponse to this interpretation request:

“The 13.8 specification of MST Region takes precedence over the 3.87 definition. The 
latter will be changed in a future amendment or revision of IEEE Std 802.1Q-2005.”


