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Interpretation Request #155 
Topic: ex behaviour Relevant Clauses: 5.10.7.3 (Regular Expression) 2.8.3.2 (RE 
Bracket Expression)

The contents on page 535 lines 1793 - 1799 state that ‘~’ should be expanded to the re-
placement part of the last substitute command. The section appears to exclude the case 
when ‘~’ appears at the starting point or at the end point of a range within a bracket ex-
pression. The Clause also mentions that ‘~’ loses its special meaning if it is preceded by 
a ‘\’. But in a bracket expression the ‘\’ itself loses its special meaning (Ref: 2.8.3.2 page 
79-80 lines 2873-2876). So if ‘~’ appears in a range in a bracket expression then should 
‘~’ be expanded to the replacement part of the last substitute command?

Proposed Interpretation for 5.10.7.3 
The interpretation is based on 5.10.7.3 of POSIX Standard which states (in part): 1793 
Match the replacement part of the last substitute command. The 1794 tilde(~) character 
can be escaped in a BRE to become a normal character 1795 with no special meaning. 
As per the standard ‘~’ should be expanded to the replacement part of the last substi-
tute command. The ‘~’ loses its special meaning if it is preceded by a ‘\’.

Proposed Rationale for Interpretation 
As is pointed out in the interpretation request the standard is not clear in the case when 
‘~’ appears in a range in a bracket expression. If tilde(~) appears at the starting point 
or at the end point of a range in a bracket expression and if tilde(~) is expanded then 
the range gets changed or may become an invalid range. This behaviour confuses users. 
For example consider the following set of vi commands

1. If the user intends to substitute all occurances of “aa” by “bb”, then he can use the 
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following substitute command :s/aa/bb 
2. Now if the user intends to search characters which fall in the range ‘a’ to ‘~’, then he 
can use the command /[a-~] /*

Note: here ‘~’ appears in a range within a bracket expression */ Here vi treats ‘~’ as a 
metacharacter and expands it to the replacement text of the last substitute command. 
So in effect it searches for characters in the range ‘a’ to ‘bb’ which is not what the user 
intended. Moreover, according to line 1794 and 1795 tilde(~) can be escaped to become 
a normal character. But Section 2.8.3.2 (Special Character), lines 2873-2876 say: 2873 
The special characters 2874 . * [ \ 2875 (period, asterisk, left bracket, and backslash, 
respectively) shall 2876 loose their special meaning within a bracket expression. The 
standard description in lines 1794-1795 and in 2873-2876 are contradicting each other. 
The standard should clearly state such inconsistency when specific behaviour overrides 
general behaviour. According to standard, regular expression definition in vi/ex may be 
different from general regular expression definition. But there should be a standard defi-
nition of regular expression and it should not change depending on utility.

According to the section 5.10.7.3 to write the range expresson whose starting point is 
say ‘a’ and end point is ‘~’ actually [a-\~] should be written, but according to 2.8.3.2 
back slash(\) does not have special meaning in bracketed expression and the meaning of 
above expression is not same as described in second line of this paragraph. If following 
substitution command is given in ex(1) then the actual strings getting deleted may be 
different from the intended ones. :%s/[ -~]//g For informational purposes, our analysis 
of current vendor implementations like Sun’s Solaris 5.5.1 and IBM AIX version 2 shows 
that the historical behavior for this situation is that ‘~’ is not expanded when it appears 
in a range in a bracket expression. Is it the intention of the standard to diverge from 
historical practice in this case ? The tilde(~) should not be expanded when it appears in 
bracketed regular expressions, as the expansion confuses users.

Interpretation Response 
The standard is unclear on this issue. The standard states (pg 535 ll 1793-1795) that 
the tilde character can be escaped in a BRE but does not describe the escape mecha-
nism. As such no conformance distinction can be made between alternative implementa-
tions based on this. This is being referred to the sponsor.

Rationale for Interpretation 
There are at least two levels of parsing, one in ex/vi before it is passed to the regular 
expression parsing routines, therefore saying it can be escaped in ex is not in conflict 
with the other statement. Most existing versions of ex/vi at time standard written had 
their own RE parsers and it was expected that existing practice would change.


