
445 Hoes Lane, Piscataway, NJ 08854 USA • +1 732 981 0060 • +1 732 981 0027 • standards.ieee.org

Page 1

IEEE Standards Interpretations for IEEE Std 1003.1™-2001 IEEE Standard for 
Information Technology - Portable Operating System Interface (POSIX®)

Copyright © 2006 by the Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc. 3 Park 
Avenue New York, New York 10016-5997 USA All Rights Reserved.

Interpretations are issued to explain and clarify the intent of a standard and do not 
constitute an alteration to the original standard. In addition, interpretations are not 
intended to supply consulting information. Permission is hereby granted to download 
and print one copy of this document. Individuals seeking permission to reproduce and/
or distribute this document in its entirety or portions of this document must contact the 
IEEE Standards Department for the appropriate license. Use of the information contained 
in this document is at your own risk.

IEEE Standards Department Copyrights and Permissions 445 Hoes Lane, Piscataway, 
New Jersey 08855-1331, USA

Interpretation Request #35 
Topic: connected socket definition Relevant Sections: XBD Definitions

The standard uses the term “connected” for sockets without defining what it means. For 
example, in the description of the sendmsg() EISCONN error: “A destination address was 
specified and the socket is already connected.” it is unclear whether this applies only to 
connection-mode sockets for which a connection has been established, or also to con-
nectionless-mode sockets for which a peer address has been set using connect(). On the 
one hand there is this statement on the connect() page: “If the initiating socket is not 
connection-mode, then connect() shall set the socket’s peer address, and no connection 
is made. For SOCK_DGRAM sockets, the peer address identifies where all datagrams are 
sent on subsequent send() functions, and limits the remote sender for subsequent recv() 
functions.” Since it says “no connection is made” and does not say anything about the 
socket now being considered “connected”, this would seem to point towards such sock-
ets not being “connected”. There is also this description of the send() ENOTCONN error: 
“The socket is not connected or otherwise has not had the peer pre-specified.”

The use of “otherwise” here implies that “is connected” and “has had the peer pre-spec-
ified” are different things. However, on the other hand there are some uses of “con-
nected” elsewhere which suggest the opposite. E.g. in section 2.10.16 Use of Options: 
“SO_ERROR may be used to check for asynchronous errors on connected connection-
less-mode sockets” There are other places which just add to the confusion, such as the 
sendto() EISCONN description: “A destination address was specified and the socket is 
already connected. This error may or may not be returned for connection mode sockets.” 
This is in the “may error” part of the ERRORS section, so the second sentence seems 
to be completely redundant. What, if anything, the presence of an explicit note about 
connection-mode sockets implies about connectionless-mode sockets is anyone’s guess. 
Then there is this statement on the send() page which could be taken either way: “The 
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send() function shall send a message only when the socket is connected (including when 
the peer of a connectionless socket has been set via connect()).” The need for the re-
mark in parentheses to be present seems to imply that without it the word “connected” 
would not be considered to apply, but its use of “including” suggests the opposite.

Insert a new definition before “3.108 Connection”: Connected Socket A connection-mode 
socket for which a connection has been established, or a connectionless-mode sock-
et for which a peer address has been set. See also Sections 3.108, 3.109, 3.110 and 
3.348 (on page 83). The following changes to XSH would also help to remove some of 
the confusion: page 223 line 7458 section connect Change: “The connect() function shall 
attempt to make a connection on a socket.” to: “The connect() function shall attempt 
to make a connection on a connection-mode socket or to set or reset the peer address 
of a connectionless-mode socket.” page 223 line 7471 section connect Append: “Note 
that despite no connection being made, the term `connected’ is used to describe a con-
nectionless-mode socket for which a peer address has been set.” page 1295 line 40598 
section send Change: “(including when the peer of a connectionless socket has been set 
via connect()).” to: “If the socket is connectionless-mode, the message shall be sent to 
the pre-specified peer address.” page 1296 line 40635 section send Change: “The socket 
is not connected or otherwise has not had the peer pre-specified.” to: “The socket is not 
connected.” page 1302 line 40853 section sendto Delete “This error may or may not be 
returned for connection mode sockets.”

Interpretation Response 
The standard is unclear on this issue, and no conformance distinction can be made be-
tween alternative implementations based on this. This is being referred to the sponsor.

Rationale for Interpretation 
None.

Notes to the Editor (not part of this interpretation) 
Insert a new definition before “3.108 Connection”: Connected Socket A connection-mode 
socket for which a connection has been established, or a connectionless-mode socket 
for which a peer address has been set. See also Sections 3.108, 3.109, 3.110 and 3.348 
(on page 83). Note cross volume changes to XSH page 223 line 7458 section connect 
Change: “The connect() function shall attempt to make a connection on a socket.” to: 
“The connect() function shall attempt to make a connection on a connection-mode sock-
et or to set or reset the peer address of a connectionless-mode socket.” page 223 line 
7471 section connect Append: “Note that despite no connection being made, the term 
`connected’ is used to describe a connectionless-mode socket for which a peer address 
has been set.” page 1295 line 40598 section send Change: “(including when the peer 
of a connectionless socket has been set via connect()).” to: “If the socket is connec-
tionless-mode, the message shall be sent to the pre-specified peer address.” page 1296 
line 40635 section send Change: “The socket is not connected or otherwise has not had 
the peer pre-specified.” to: “The socket is not connected.” page 1302 line 40853 section 
sendto Delete “This error may or may not be returned for connection mode sockets.”


