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Interpretation Request #1 
Topic: async IO Relevant Sections: 6.7.4.2

1. Does the sigev_notify field need to be filled in the sig argument to lio_listio? The ge-
neric section on the aiocb (6.7.1.1) talks about the use of the sigev_notify field, however 
the section on lio_listio described different requirements using the same structure. 
1b. If not, can it be filled in, and what is the behavior if for example the sigev_filed was 
set to SIGEV_NONE and the sigev_signo is non zero? 
2. If a user puts valid values in the sigev_notify and sigev_signo fields in members of 
the aiocb list in a call to lio_listio() what happens? Are they ignored, do that happen as 
well as/instead of the event that is described by *sig argument.

Interpretation Response 
1. The standard is clear that SIGEV_NOTIFY is ignored and a signal shall be sent. Con-
forming implementations must conform to this. This is different from the definition in 
section 3.3.1.2 and which the interpretation committee views as a defect in the stan-
dard. This fact is being refered to the sponsor for consideration. The interpretation com-
mittee suggests that applications might wish to consistently set SIGEV_NOFTIFY and 
SIGEV_SIGNO so that the application would continue to work correctly if the standard is 
changed. 
2. The standard is clear that in the case raised, that a signal is generated at the comple-
tion of each i/o operation where sigev_signo is non-zero and one is also generated when 
the entire set of operations is completed. Conforming implementations must conform to 
this.

Rationale for Interpretation: None.


